Veelgestelde vragen over yoga

Q: Moet ik me aanmelden voor een les?

A:Als dit jouw eerste bezoek is – ja!
Meld je aan en maak een account voor jezelf zodat wij weten dat je komt. Dit garandeert jouw plaats in de klas en tijdwinst bij aankomst zodat wij beter zorg kunnen dragen voor je. Daarnaast gelden alle voordelen hieronder.

Als je al een account hebt, is aanmelden niet verplicht maar het geeft je deze belangrijke voordelen:

  • Jouw plaats in de klas is gereserveerd – sommige klassen zijn volgeboekt, dus als je je niet inschrijft, kun je niet deelnemen aan de klas.
  • Wanneer je bent aangemeld kunnen wij contact met je opnemen als er sprake is van een wijziging in de klas tijd of bij plotselinge annulering (als je niet op de lijst staat kunnen we dit niet doen).
  • Wanneer je bent aangemeld, help je de leraar de klas beter voor te bereiden op jouw behoeften. We kennen onze leerlingen goed en proberen altijd om klassen om aan hun behoeften aan te passen.

Q: Wat is Iyengar Yoga?

A: Iyengar Yoga wordt gekenmerkt door een innovatieve benadering van asanas (yogahoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken), waarbij de nadruk wordt gelegd op precisie en ‘alignment’ (letterlijk: in lijn brengen). Hierbij wordt gewerkt met planmatige yogareeksen, precieze timing en het gebruik van hulpmiddelen. Deze benadering van yoga heeft ervoor gezorgd dat mensen van verschillende leeftijden en gradaties van gezondheid en fitheid kunnen genieten van de voordelen die aanhoudende yogabeoefening met zich meebrengt: de mogelijkheid om de fysieke, mentale en emotionele uitdagingen van het hedendaagse leven aan te gaan, door middel van het opbouwen van kracht, vitaliteit, flexibiliteit, opmerkzaamheid en gelijkmoedigheid. Lees verder…

Q: Wat kan ik verwachten van een Iyengar yogales?

A: Bij Iyengar yoga werken wij tijdens verschillende reeksen aan alle yogahoudingen – staande, zittende, gedraaide, omgekeerde, naar voren buigende, naar achteren buigende of achteroverliggende poses. Bij deze methodische benadering leggen wij de nadruk op precisie en ‘alignment’ (letterlijk: in lijn brengen). Lees verder…

Q: Ik sport regelmatig en voel mij goed. Is yoga dan iets voor mij?

A: Ja. Hoewel yoga soms als een vorm van fitness of sportbeoefening wordt gezien, is het veel meer dan dat, omdat het doorwerkt op vele niveaus. Yoga biedt een complete training aan voor al onze lichaamssystemen (luchtwegen, cardiovasculair, zenuwstelsel, etc.). Veel atleten combineren yoga met hun sportbeoefening om zo hun houding / ‘alignment’, bloedcirculatie, pijnbestrijding en andere zaken te verbeteren. Lees hier over 10 goede redenen om yoga uit te proberen…

Q: Kan yoga mij helpen om stress te verminderen?

A: Het is wel degelijk aangetoond dat het beoefenen van yoga ervoor zorgt dat de fysieke effecten van stress op het lichaam verminderen en zelfs lagere hoeveelheden cortisol in het bloed worden aangetroffen. Deze uitwerking is zeer merkbaar en een van de belangrijkste redenen dat mensen in eerste instantie aan yoga beginnen. Lees verder…

Q: Ik ben helemaal niet lenig: ik kan niet eens de vloer aanraken met mijn vingertoppen. Kan ik dan toch yoga beoefenen?

A: Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga mee te doen. Integendeel. Yoga zal je helpen om leniger te worden op een veilige en gecontroleerde manier. Het ontwikkelen van meer lenigheid is heel nuttig, omdat het het bewegingsbereik van onze gewrichten vergroot, ons beter beschermt tegen blessures, helpt bij een goede doorbloeding, enz. We zien vaak dat mensen die minder lenig zijn yoga makkelijker oppakken dan degenen die van nature lenig zijn.

Q: Ik ben herstellende van een blessure. Kan ik yoga beoefenen en hoe snel moet ik beginnen?

A: Ja, je kunt yoga beoefenen. Echter, wel onder begeleiding van onze gediplomeerde docenten. Om de juiste les(frequentie) te vinden die het beste aansluit bij jouw situatie: bel ons a.u.b. of stuur een email.

Q: Ik ben zwanger. Kan ik yoga beoefenen?

A: Ja. Ben je al meer dan zes maanden voor je zwangerschap begonnen met Iyengar yoga, dan kun je gewoon deelnemen aan onze reguliere lessen als je de docent hiervan op de hoogte stelt. Als je net begonnen bent, is het raadzaam om je aan te sluiten bij onze speciale yogales voor vrouwen of onze zwangerschapsyoga. Zie het lesrooster.

Q: Ik beoefen al een tijdje verschillende yogastijlen. Welke les past het beste bij mij?

A: Ongeacht je opgedane yoga ervaring, is het, als je nog niet met de Iyengar traditie bekend bent, sterk aan te raden om te starten met de beginnersles (niveau 1). Deze les is speciaal ontworpen om je bekend te maken met de Iyengar methode. Het werken met hulpmiddelen wordt geïntroduceerd en de les richt zich op staande asana’s, wat de basis vormt van deze beoefening. Als de fundering zwak is, kan een gebouw instorten. Hetzelfde kan gebeuren met ons lichaam. De staande asana´s zijn bedoeld om je lichaam sterker te maken en de spanning in je beenspieren te vergroten. Dit kan je ondersteunen bij de ‘alignment’ (letterlijk: het in lijn brengen) van de rest van je lichaam. Zo kun je houdingen langer aanhouden en je lichaam voorbereiden op meer ingewikkelde asana’s. Samen met je docent kun je beslissen wanneer je klaar bent om naar het volgende niveau te gaan.

Q: Hoe vaak zou ik yoga moeten beoefenen?

A: Je kunt zo vaak yoga beoefenen als je wilt. Om te beginnen is een keer per week genoeg, maar net als met elke vorm van lichaamsbeweging, behaal je de beste resultaten wanneer je twee tot drie keer per week oefent. In tegenstelling tot meer inspannende sportactiviteiten, kan yoga dagelijks worden beoefend. Normaal gesproken adviseren we je om naar je lichaam te luisteren en te kijken hoe het voelt. Als je lichaam staat te springen om de volgende les bij te wonen, dan moet je niet al te lang wachten.

Q: Welke taal wordt er gesproken tijdens de les?

A: Wereldwijd groeit de gemeenschap van yogabeoefenaars in een rap tempo. Beoefenaars reizen de hele wereld over om deel te nemen aan verschillende yogalessen, workshops en trainingen. De gemeenschappelijk gesproken taal is Engels, terwijl het Sanskrit wordt gebruikt om de verschillende asana´s (houdingen) en oefeningen aan te duiden. Bij liveYoga volgen wij deze traditie. Je kunt de namen van de meest gebruikelijke asana´s leren met behulp van het Sanskrit woordenboek op deze website.

Q: Wie zijn de liveYoga docenten en welke diploma’s hebben zij?

A: Al onze yogadocenten zijn gediplomeerd en aangesloten bij de internationale ‘BKS Iyengar Yoga Association’. Hier gaat een strikte en langdurige opleiding aan vooraf. Dit om te zorgen dat wereldwijd de opleidingsnorm en kwaliteit van de docenten van hoog niveau is. Lees hier meer over de liveYoga docenten.

Q: Het lijkt erop dat iedereen in de les meer gevorderd is dan ik. Zit ik wel in de juiste les? Wat doe ik fout?

A: Yogabeoefening is op elk vlak heel persoonlijk. Wat jouw lichaam en geest kunnen doen, hoeft niet hetzelfde te zijn als dat van een ander. Daarom is yoga een individuele beoefening die gericht is op jouw unieke bekwaamheid en eigen ritme. Het is niet nodig om jezelf te vergelijken, het is geen wedstrijd. Het enige wat je hoeft te doen, is blijven oefenen en contact maken met jezelf (jouw eigen lichaam en geest). Als je je ongemakkelijk voelt in de les, of je bent niet zeker of het groepsniveau bij je past, neem dan gerust contact op met onze docenten.

Q: Hoeveel kost een les?

A: Voor een overzicht van onze prijzen en mogelijkheden van verschillende leskaarten klik hier.

Q: Wat zijn de bankgegevens voor betalingen?

A: Live Yoga
IBAN: NL29INGB0005000624
BIC: INGBNL2A

Q: Wat moet ik meenemen en kan ik voor de les eten?

A: Ga naar: Voorbereiden op de yogales.

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op: bel ons of stuur een email.