Diepgaand. Intelligent. Transformerend.

Our style - Iyengar yoga Wat is Iyengar yoga?

Iyengar Yoga is een methodisch en grondig onderzocht yogasysteem dat meer dan 75 jaar geleden is ontwikkeld door Yogacharya BKS Iyengar, die op 93 jarige leeftijd nog dagelijks deze vorm van yoga beoefent, o.a. door het verkennen, bestuderen, schrijven en lesgeven.

De Iyengar benadering van yoga is sterk gebaseerd op de traditionele ‘acht ledematen’ (acht stadia) van yoga (Ashtanga), uiteengezet door Patanjali in de ‘Yoga Sutra’s’, meer dan 2500 jaar geleden.

BKS Iyengar in a yoga pose called Purvottanasana“Yoga betekent eenheid. Yoga is de vereniging van de individuele ziel met de Universele Geest. Maar dit is een te abstract begrip om gemakkelijk begrepen te worden, dus op ons begripsniveau zeg ik dat yoga de vereniging is van lichaam met de geest en van de geest met de ziel.” – BKS Iyengar, ‘Tree of Yoga.’

BKS Iyengar showing the downward facing dog yoga pose

Het unieke van Iyengar Yoga is dat het wordt gekenmerkt door een innovatieve benadering van asanas (yogahoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken), waarbij de nadruk wordt gelegd op precisie en ‘alignment’ (letterlijk: in lijn brengen). Hierbij wordt gewerkt met planmatige yogareeksen, precieze timing en het gebruik van hulpmiddelen. Deze benadering van yoga heeft ervoor gezorgd dat mensen van verschillende leeftijden en gradaties van gezondheid en fitheid kunnen genieten van de voordelen die aanhoudende yogabeoefening met zich meebrengt: de mogelijkheid om de fysieke, mentale en emotionele uitdagingen van het hedendaagse leven aan te gaan, door middel van het opbouwen van kracht, vitaliteit, flexibiliteit, opmerkzaamheid en gelijkmoedigheid.

De benaming ‘Iyengar Yoga’ werd bedacht door de studenten van Iyengar om zijn benadering te onderscheiden van andere yogastijlen. Hijzelf echter omschrijft zijn yoga als ‘Patanjali Yoga’ en zegt erover:

“Ik heb geen enkel recht om mijn beoefeningen of leer te kenmerken als Iyengar Yoga. Het zijn mijn leerlingen en volgelingen die het Iyengar Yoga noemen. Het enige wat ik doe is de diepgaande en verborgen kwaliteiten van Yoga onder jullie aandacht brengen. Wat ik doe is pure, authentieke en traditionele Yoga. Het is niet juist om een onderscheid te maken tussen traditionele yoga en Iyengar Yoga, net zoals het ook niet correct is om Yoga op te delen in Raja-yoga, Hatha-yoga, Laya-yoga, Kundalini- yoga, Taraka- yoga, enzovoort. Er is geen onderscheid tussen het ene en het andere. Yoga, net als God, is één.”

Wat te verwachten in een Iyengar Yogales?

Een aantal aspecten zou de Iyengar yogalessen kunnen onderscheiden van andere typen yogabeoefening:

BKS Iyengar in a pose called DANURASANA

  • De leraar die de les geeft is een gediplomeerd docent van de ‘BKS Iyengar Yoga Association.’
  • De nadruk wordt gelegd op precisie en ‘alignment’ (letterlijk: in lijn brengen) in alle yogahoudingen – staande, zittende, gedraaide, omgekeerde, naar voren buigende, naar achteren buigende of achteroverliggende poses.
  • De les wordt op een zodanige wijze opgebouwd dat het de student een gevoel van vertrouwen, moed en optimisme geeft.
  • De kennismaking met omgekeerde houdingen wordt beperkt tot Salamba Sarvangasana (schouderstand), Halasana en Setu Bandha Sarvangasana. De Salamba Sirasasana (hoofdstand) wordt pas opgenomen in de beoefening nadat de student bedreven is in de Salamba Sarvangasana, Halasana en ander variaties.
  • Hulpmiddelen zoals houten blokken, riemen en touwen worden gebruikt om de beoefenaar te ondersteunen in het bereiken en begrijpen van de juiste yogahouding. Als de houding goed wordt begrepen, kan deze uitgevoerd worden zonder hulpmiddelen.